13 Mayıs 2013 Pazartesi

William Chandler Bagley Kimdir Hakkında

William Chandler Bagley Hayatı, William Chandler Bagley Kimdir


Bagley, William Chandler (d. 15 Mart 1874, Detroit – ö. 1 Temmuz 1946, New York. ABD), özselcilik olarak bilinen akı­mın önde gelenlerinden eğitimci, yazar ve yayımcı. 19. yüzyılın sonlarında ortaya çı­kan ilerici eğitim hareketinin birçok uygula­masına karşı çıkmıştır.


Lisans diplomasını 1895′te East Lansing’ deki Michigan Eyaleti Tarım Yüksekoku­lumdan (bugün Michigan Eyalet Üniversi­tesi) aldı. Chicago Üniversitesi ile Wiscon­sin Üniversitesi’nde (Madison) lisansüstü öğrenim gördükten sonra, 1900′de New York’taki Cornell Üniversitesi’nden psiko­loji ve eğitim doktorası aldı. Eğitim alanın­daki geniş deneyimleri arasında, Michigan’ da bir köy okulunda öğretmenlik, değişik kentlerin özel okullarında yöneticilik, Ür- bana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi (1908-17) ile Columbia Üniversitesi’nde (1917-40) eğitim profesörlüğü sayılabilir.


Bagley, eğitimcilik yaşamı boyunca, öğret­men eğitimini geliştirerek halk eğitimini yükseltme ilkesine bağlı kaldı. Yenilikçi eğitimin yandaşlarına karşı çıkarak, gele­neksel ders konularına ağırlık veren Avrupa müfredat yaklaşımını savunan bir grup mes­lekten eğitimcinin oluşturduğu özselcilik akımının önde gelen sözcüsü oldu. Eğitim­de fırsat eşitliğini ısrarla savundu, zekâ testi sonuçlarına bakarak eğitim olanakları­nın kısıtlanmasına şiddetle karşı çık­tı. Radyonun bir eğitim aracı olarak kulla­nılmasında deneyleri oldu. Çok sayıda yapı­tı arasında, Charles A. Beard ile birlikte yazdığı The History of the American People (1918; Amerikan Halkının Tarihi) ve Our Old World Background (1922; Eski dünya’ dan Devraldığımız Miras) ile Beard ve Roy F. Nichols ile birlikte kaleme aldığı Ameri­ca, Yesterday and Today’in (1938; Ameri­ka, Dün ve Bugün) yanı sıra Craftsmanship in Teaching (1911; Ustalıklı Öğretim), School Discipline (1914; Okul Disiplini), Determinism in Education (1925; Eğitimde Belirlenimcilik), Education, Crime and Social Progress (1931; Eğitim, Suç ve Toplumsal İlerleme), Education and Emergent Man (1934; Eğitim ve Yeni İnsan) ve A Century of the Universal School (1937; Evrensel Ökulun Yüzyılı) sayılabilir. Bagley, ayrıca eğitimle ilgili birçok dergi yayımlamıştır.



William Chandler Bagley Kimdir

4 Mayıs 2013 Cumartesi

Kamina Nerede Hakkında

Kamina, Zaire’nin güneydoğu kesiminde, Shaba bölgesinin ortabatısındaki Haut-Lomami kırsal alt bölgesinin merkezi kent. Lubumbashi-Ilebo Demiryolu üzerinde, Kivu bölgesindeki Kindu’ya ve Doğu Afrika’y­la bağlantılı Kalemie limanına giden hatla­rın kavşak noktasında yer alır. Lubumbas- hi, Kolwezi ve Kananga’ya havayoluyla bağlanan kentte, bir de askeri hava üssü vardır. Yakınlardaki Lovoi Irmağı üzerinde kurulu baraj, kente elektrik sağlar. Başlıca tarımsal ürünler pamuk, tütün ve sebzedir. Nüfus (1976) 160.020.



Kamina Nerede