18 Şubat 2013 Pazartesi

Deniz ejderi nedir Hakkında

Deniz ejderi nedir

Deniz ejderi, büyük bir yılana benzediği düşünülen efsanevi deniz hayvanı.

Denizlerin derinliklerinde dev yaratıkların yaşadığı inancı ilk çağ kültürlerinde çok yaygındır. Eski Ahit’te, Levyatan ya da Rahab olarak adlandırılan dev bir düşman ile Tanrı arasındaki bir savaştan söz edilir. Levyatan ejdere benzer bir yaratık olabile­ceği gibi, bir deniz canavarı da olabilir. Eski Ortadoğu efsanelerinde de bu savaşın ben­zerleri görülür. Babil yazılı kaynaklannda Tanrı Marduk ile çok başlı, yılan biçimli ejder Tiamat arasındaki savaştan söz edilir. Hitit efsanelerinde hava tanrısının, ejder Illuyankas’ı nasıl yendiği anlatılır. Suriye’ nin kuzeyindeki Ras Şamra’da (eskiden Ugarit) bulunmuş bir Kenan şiirinde Tanrı Baal ile Levyatan adlı bir canavar arasında­ki savaş anlatılır. Marduk’un Tiamat ile savaşının öyküsü Hıristiyan geleneğindeki Aziz George ve ejder efsanesinin de kayna­ğıdır.

Dev deniz yaratıklarıyla ilgili güvenilir öykülerin çoğunun, bilinen bazı hayvanların yanlış gözlemlerine dayandığı anlaşılmakta­dır. Örneğin art arda yüzen ve solumak için düzenli olarak su yüzüne çıkan bir dizi musur, çok iri bir yılan izlenimi yaratabilir. Büyük kütleler halinde suyun hareketiyle salman deniz yosunlan da dev hayvanlara benzer. Büyük camgözler, kurdelebalıkları ve denizaslanları da deniz ejderi sanılan yaratıklar için birer açıklama olabilir.

Dev kalamarlar da (Architeuthis türleri) birçok öykünün kaynağı olabilir. Uzunluğu 15 m’yi geçebilen bu hayvanlar deniz ejderi öykülerinin beşiği olan İskandinavya, Dani­marka ve Britanya Adaları ile Kuzey Ame­rika’nın doğu kıyılarına zaman zaman uğ­rar. Bu tür kalamar, arkaya doğru uzayan dev boyutlu iki koluyla su üstünde yüzer­ken, efsaneleri esinlendirmiş olabilecek bir görünüş alır. Gövdesi genellikle silindir biçiminde ve başı basıktır; başında ve boynunda uzantılar vardır; tepede koyu bir renk, altta daha açık bir ton görülür; düz gövdesi rahatça kıvrılabilir; su fışkırtarak değişmez bir hızla ilerler. Öte yandan kaşalotların, Architeuthis türlerini öldürüp yuttukları bilinir; deniz ejderleri üstüne anlatılan en ilginç öykülerde de deniz ejderleri, kollarıyla sardıkları balinaları su­yun altına çekerler.

Tatlı su canavarları, özellikle de İskoçya’ nın kuzeyindeki Loch Ness’te görülenler üzerine çıkarılan söylentiler oldukça çok­tur. Ama bu söylentiler ışığında başlatılan çok sayıda araştırmanın tümü sonuçsuz kalmıştır.

Deniz ejderi nasıl, Deniz ejderi nedir hakkında bilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder