İskoç ekmeği, özellikle İskoçya’da, bazen mayasız hamurdan yapılan yassı ekmek. Genellikle yulaftan yapılmakla birlikte, arpa, kurutulmuş bezelye unu ya da çeşitli tahılların karışımından yapılanları da vardır. Selkirk’te ise buğday unundan yapılır ve içine meyve konur.
iskoç ekmeğinin özgün adı olan bannock, Latince panicum’dan (darıya benzer yenebilir bir tahıl) gelir. Eskiden, mayıs başında yapılan Bentane ya da sonbaharın ilk günü yapılan Lammas gibi, her yıl kutlanan dinsel ya da din dışı bayramlarda özel İskoç ekmekleri yapılırdı. Hamurun saat yelkovanının ters yönünde yoğurulmasının uğursuzluk getireceği inancı yaygındı.
İngiltere kralı Alfred’e ilişkin ünlü bir öyküden, İskoç ekmeğinin eskiden İngiltere’de de yaygın olduğu anlaşılmaktadır. Öyküye göre kral, Danlara karşı sefere giderken bir köy evine sığınır. Kendisini tanımayan ev sahipleri, ocakta pişmekte olan İskoç ekmeğine göz kulak olmasını isterler. Dikkatsizliği yüzünden ekmekler yanınca kral evin hanımından azar işitir.
İskoç ekmeği hakkında bilgiler nasıl özellikleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder