17 Şubat 2013 Pazar

John Denham kimdir Hakkında

John Denham kimdir

John Denham biyografi hayatı hakkında bilgiler, John Denham kimdir

Doğum tarihi 1615, Dublin – Ölüm tarihi 10 Mart 1669, Londra), İngiliz şair. Belirli bir manzarayı, uyandırdığı düşünceleri uzun uzadıya anlatarak betimlemeye dayanan yeni bir şiir türü yaratmıştır. 17. yüzyıl sonları ve 18. yüzyıl başlarında İngiltere’nin en gözde şairlerinden biriydi.

Oxford Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Okul yıllarında yazarlığa başladı ve bazı bölümleri daha sonra yayımlanan Aeneis’in altı kitabını çevirdi. Adını 1641′de sahnele­nen, açık ölçüyle yazılmış tarihsel trajedisi The Sophy (Sofi) ve 1642′de yayımlanan şiiri Cooper’s Hill (Cooper Tepesi) ile duyurdu. İç Savaş sırasında yurt içinde ve dışında II. Charles için çalıştı. Stuart hane­danının yeniden başa geçmesinden sonra The Most Honourable of the Bath nişanıyla şövalye unvanını aldı ve Royal Society’ye seçildi. Ayrıca birkaç yıl Parlamento üyesi olarak görev yaptı.

John Denham’ın şiiri temelde didaktiktir. İngi­liz edebiyatında Augustus dönemi klasik şairlerinin en seçkini olan Alexander Pope kendisinden övgüyle söz eder. Edebi gücü daha çok düşüncelerinden kaynaklanır; özellikle ahlaki gerçekleri açık bir anlatımla dile getirişindeki ustalık dikkat çekicidir. Kapalı destan beytini geliştiren kişiler ola­rak İngiliz şair Edmund Waller ile birlikte, Restorasyon dönemi ve 18. yüzyıl eleştir­menlerinin de övgüsünü kazanmıştır. Önce­ki ve sonraki beyitlerden bağımsız olarak kendi içinde bütünlüklü bir düşünceyi dile getiren a a uyak düzeninde yazılmış bu nazım biçiminin yaygınlaşmasını sağlayan Cooper’s Hill şairi, aynı zamanda ingiliz şairlerin bir yüzyıl kadar örnek aldığı yeni bir manzara şiiri türünü başlatmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder