31 Mart 2013 Pazar

Arikaralar Hakkında Bilgi Hakkında

Arikalar Hakkında Genel Bilgi

Arikaralar, Kuzey Amerika’da, Güney Dakota’daki Cheyenne Irmağı ile Kuzey Dakota’daki Fort Berthold arasında, Mis­souri Irmağı boyunca yaşamış Ovalar Bölge­si Yerlileri. Kaddo öbeğine giren bir dil konuşurlardı.

Kaddo dilleri konuşan halkların kültürel kökeni, Tarih öncesi’nde aşağı Mississippi Vadisinde höyükler kurmuş olan toplulukla­ra dayanır, kültürel bakımdan Pavnilerle bağlantılı olan Arikaralar, zamanla onlar­dan ayrılarak kuzeye göç ettiler; böylece en kuzeydeki Kaddo kabilesini oluşturdular.

Mısır tarımında uzman olan Arikaralar, öteki kabilelerden mısır karşılığında et ve giyecek alırlardı. Ayrıca fasulye, kabak, tütün ve ayçiçeği yetiştirirlerdi. Kadınlar çiftçilik yapar, erkekler geyik ve buffalo avına çıkardı. Kabileler, toprakla örtülü barınaklardan oluşan geçici köy yerleşmelerinde yaşardı. Din adamlığı ve köy başkanlı­ğı, genellikle, önde gelen birkaç ailenin tekelindeki soydan geçen görevlerdi. Askeri etkinlikler, danslar ve hastalık tedavisi, daha alt düzeylerde örgütlenmiş dernekler- ce yerine getirilirdi. Tüm kabilenin katıldığı güneş dansı törenlerinde kendi kendine işkence etmek, Arikaraların öteki Ovalar Bölgesi kabileleri ile paylaştığı bir gele­nekti.

Missouri Irmağından yukarıya ilerleyen beyaz tüccarlara engel olmaları yüzünden patlak veren savaş, 1823′te, ABD ordusu­nun ilk kez bir Ovalar Bölgesi kabilesini hedef alarak Arikaralara karşı harekâta girişmesine yol açtı. 1700′lerin sonlarına doğru 3-4 bin arasında olan Arikara nüfusu,

19. yüzyıla gelindiğinde savaşlar ve çiçek salgınları nedeniyle büyük ölçüde azalmıştı. 1860′larda, Mandanalar ve Hidatsalarla bir­likte, Fort Berthold’da kurulan kampa yer­leştirildiler. 1885′e gelindiğinde, dağınık ai­le çiftliklerinde tarımla uğraşmaya başlamış­lardı. Williston Havzasında petrol bulunma­sı ve Garrison Barajı’nın kurulması üzerine 1950′lerde kendilerine yeni yurtlar aramak zorunda kaldılar.


Arikaralar Hakkında Bilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder