7 Mart 2013 Perşembe

Görme siniri nedir Hakkında

Görme Siniri  Nedir

Görme siniri, optik sinir olarak da bilinir, gözün ağtabakasından gelen duyu sinirleri­nin uyanlarını beyin kabuğundaki görme merkezine taşıyan ikinci kafa çifti. Gözyuvarının arkasında yer alan ve ışık alıcı koni hücreleri içermediği için kör nokta olarak adlandırılan bölgedeki sinir lifleri bir araya gelerek görme sinirini oluşturur. Her iki gözden bu noktada ayrılan görme sinirleri beyin tabanının altından geçerek görme çaprazı (kıyazma) denen bölgede birbiriyle çaprazlaşır. Görme sinirindeki lifler bu bölgede çatallanır ve yarısı beynin aynı yanındaki görme merkezine, öbür yarısı da öbür gözden gelen liflerle birleşerek karşı yandaki görme merkezine gider. Böylece iki gözün algıladığı görüntülerin birbiri üs­tüne binmesi ve tek bir görüntü oluşması sağlanır.

Görme sinirinin temel bileşenleri ağtaba­kadan gelen görme lifleridir; bunun yanı sıra, gözbebeğinin değişen ışık miktanna göre açılıp kapanmasını denetlemek üzere beyin ile iris arasındaki sinir uyarılarını da taşır. Görme siniri yapısal olarak gerçek bir çevrel sinir değil, merkez sinir sisteminin bir parçası sayılabilir.

En çok 15-25 yaşlarındaki erkeklerde orta­ya çıkan ve kalıtsal bir bozukluk olan Leber hastalığı, kafatası yaralanmaları, glokom, sinire baskı yapan bir ur, metil alkol, kinin ya da arsenik zehirlenmesi ve bazı ağtabaka hastalıklan görme sinirinde doku yozlaşmasına ve atrofiye yol açabilir. Görme siniri hakkında bilgi


Görme siniri nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder