30 Mart 2013 Cumartesi

Kırklareli Doğal Yapısı Hakkında

Kırklareli Doğal Yapısı

Kırklareli doğal varlıkları

Kırklareli ili yüzey şekilleri bakımından iki farklı kesime ayrılır. Kara­deniz’e su gönderen kuzey ve doğu kesimi dağlık, Ege’ye su gönderen güney ve batı kesimi ise plato niteliğindedir. Bulgaristan’ ın güneydoğusunda başlayıp kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Istranca Dağları ilin kuzey ve doğu kesimini engebelendirir. Demirköy ile Kırklareli ara­sındaki Mahya Dağında 1.031 m’ye ulaşan Istrancalar ilin güneydoğusunda alçalarak platoya dönüşür. Zengin bir doğal bitki örtüsüyle kaplı olan kuzey yamaçlarından birçok akarsu doğar. Bunlardan başlıcaları Rezve, Deringeçit, Efendi, Bulanık, Pabuç ve Kazan dereleridir. Bu akarsular yalnızca denize ulaştıkları kesimde kıyı düzlükleri oluşturur. Kıyı kesimindeki kumsalın arka­sında Sakpınar, Erikli, Mert ve Hamam gibi çevresi sazlık ve bataklıklarla kaplı küçük kıyı gölleri vardır. İlin bu bölümündeki akarsu ve göller ile orman alanları çok zengin bir yabanıl yaşamı barındırır. Istrancalar’m özellikle Kofçâz, Dereköy, Demir­köy ve Vize kesimleri meşe, kayın, gürgen ve kızılağaç ormanlarıyla kaplıdır, ormanal- tı bitki örtüsü de zengindir. Istrancalar ile Karadeniz kıyısı arasında kalan alanda Li- manköy ve Demirköy platoları yer alır. İlin yaklaşık 50 km uzunluğundaki Karadeniz kıyısı oldukça düzdür. Bu kıyıdaki başlıca girintiler Limanköy, İğneada, Kıyıköy (Midye) ve Çilingoz koylarıdır. Bu koyların ardında kumsallar, ormanlar, sazlık ve ba­taklıklar, kıyı gölleri ya da dere ağızları bulunur.

İlin güney ve batı kesimleri, akarsularla yarılmış alçak tepelerin engebelendirdiği bir çöküntü alanı olan Ergene Havzasındadır. İl sınırları içinde Ergene Irmağına katılan başlıca akarsular, Istrancalar’ın gü­ney ve güneybatı yamaçlarından kaynakla­nan Paşaköy, Sulucak, Lüleburgaz (Poyra­lı), Babaeski (Şeytan) ve Teke dereleri ile güneyden gelen Beşiktepe ve Hayrabolu dereleridir. İlin bu kesimi, insanların yol açtığı yıkım nedeniyle orman örtüsünden yoksun bir step görünümündedir. Ergene Irmağı il topraklarım Pehlivanköy yakınla­rında terk ederek Edirne iline geçer ve Meriç Irmağına katılır.

Teke Deresi üzerinde sulama ve taşkın önleme amaçlı Kayalıköy Barajı yapılmıştır. Babaeski (Şeytan) Deresi üzerindeki içme, sulama ve taşkın önleme amaçlı Kırklareli Barajı ile Kocadere üzerindeki sulama amaçlı Armağan Barajı’nın yapımı sürmek­tedir (1991).


Kırklareli Doğal Yapısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder