26 Mart 2013 Salı

Mübeccel Kıray kimdir Hakkında

Mübeccel Kıray Hayatı Biyografi, Mübeccel Kıray Kimdir

Mübeccel Kıray, (d. 21 Şubat 1923, İzmir), kırsal ve kentsel alanlardaki toplumsal değişmeyi konu alan çalışmalarıyla tanınan toplumbilimci.

Ortaöğrenimini İzmir’de tamamladı. 1944′te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı kurumda lisansüstü çalışması yaptı. Daha sonra ABD’ye gide­rek Kuzeybatı Üniversitesi’nden kültürel antropoloji dalında doktora derecesi alcjj (1950). Türkiye’ye döndükten sonra İstan­bul Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde bir yıl fahri asistanlık yaptı. Ardından Amerikan Haberler Bürosu ve Abbott ilaç firmasında çalıştı. “Gösterişçi İstihlâk ve Tabakalaş­ma” adlı teziyle 1960′ta üniversite dışından doçent oldu. Aynı yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) ders vermeye başladı. 1965′te, Sosyal Bilimler bölümü başkanlığına getirildi. 1964′te Ereğli’de, 1968′de de İzmir’de toplumbilim alanında kapsamlı araştırmalar yaptı. 1968-69′da ko­nuk profesör olarak London School of Economics and Political Science’ta ders verdi. 1973′te emekli olarak ODTÜ’den ayrıldı. 1974′ten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1978′de İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (İİTİA) Sosyoloji Kürsüsü baş­kanı oldu. 1982′de İİTIA’nın yerine kuru­lan Marmara Üniversitesi’nin Kamu Yöne­timi bölümü Şehircilik Anabilim Dalı baş­kanlığına getirildi.

Toplumsal değişimin yönü, boyutları ve işleyiş mekanizmasına ilişkin çalışmalarıyla tanınan Mübeccel Kıray, Ereğli: Ağır Sanayi Öncesi Bir Sahil Kasabası (1964) adlı yapıtında, Ereğli Demir-Çelik İşletmeleri’nin kurul­masından sonra ereğli kasabasında ortaya çıkan toplumsal değişimi ve bu değişimin yol açtığı sorunları inceledi. Büyük ölçüde alan araştırmasına dayanan bu çalışmasının sonunda toplumsal değişimi sonucunda or­taya çıkan tampon kurum ve mekanizmalar­la toplumun yeni bir dengeye ulaştığı sonu­cuna vardı. Örgütleşemeyen Kent (1972) adlı yapıtında ise İzmir’in 20. yüzyılda bir azgelişmiş ülke metropoliten kentine dönüş­me sürecini ele aldı. Kıray’ın gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasındaki farkın, doğayı işleme tarzından ve bu yolla sağlanan artı ürünü denetleme biçiminden kaynaklandığı yolundaki görüşü de, gene alan araştırmala­rından elde ettiği verilere dayanır. Öbür yapıtları arasında, Yedi Yerleşme Noktasın­da Turizmle İlgili Sosyal Yapı Analizi (1964), Social Stratification as an Obstacle to Development (1970, J. Hinderink ile birlikte; Bir Gelişme Engeli Olarak Top­lumsal Tabakalaşma) ve Toplumbilim Yazı­ları (1982) sayılabilir.


Mübeccel Kıray kimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder