30 Mart 2013 Cumartesi

Kırklareli Ekonomisi Hakkında

Kırklareli Ekonomisi

Kırklareli Ekonomik faaliyetleri : Ticaret ve sanayideki gelişmeye karşın, il ekonomisinde tarımsal etkinlikler ağırlık taşır. Bitkisel ve hayvansal üretim ile ormancılık gelişmiştir. İstanbul gibi büyük bir pazara yakınlık ve ekime elverişli alan­larda modern tarım yöntemlerinin kullanıl­ması gibi etkenler üretim miktarını ve verimi artırmıştır. Yüzey şekillerine bağlı olarak Ergene Havzasında bitkisel üretim, Istrancalar’da ormancılık ve hayvancılık, kıyı kesiminde de balıkçılık yapılır.

Başlıca tarla ürünleri sırasıyla buğday, şeker pancarı, ayçiçeği, karpuz, arpa, pata­tes ve yulaftır. 1989′da Türkiye ayçiçeği üretiminin yüzde 11,8′i (147.364 ton) Kırk­lareli ilinde gerçekleştirilmiştir. Başlıca bağ ve bahçe ürünleri ise domates, üzüm ve lahanadır. Türkgeldi Tarım İşletmesi ile Lüleburgaz’daki Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (TŞFAŞ) bağlı Sarmısaklı Tohum Üretme Çiftliği’nin il tarımının gelişmesinde önemli bir yeri vardır.

Kıvırcık koyunu ve Plevne soyu sığır besici­liği ile tavukçuluk yapılan ilde hayvansal ürünler çeşitlenmiştir. Beyazpeynir ve ka­şar peyniri üretimi yapılan çok sayıdaki mandıra, aynı zamanda soğuk hava deposu işlevi görür. Yapağı, deri, yoğurt ve yumur­ta öteki önemli hayvansal ürünlerdir. Bir balıkçı barınağı bulunan İğneada’da balıkçı­lık yapılır. Tatlı su ve deniz ürünleri potansiyelinin yüksekliğine karşın, balıkçı­lık fazla gelişmemiştir.

1977′den önce ildeki başlıca sanayi kuru­luşları. Türkiye’de üretime geçen ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası ile Trakya Çimento Sanayii TAŞ’nin Pınarhisar’daki çimento fabrikası ve Orman Ürün­leri Sanayi Kurumu’nun (ORÜS) Demirköy’ deki kereste fabrikasıydı. Bu tarihle Kırklareli’nin kalkınmada öncelikli iller kapsamı­na alınması, bu fabrikaların yanı sıra küçük çaplı üretim yapan bitkisel yağ, sabun, un imalathaneleri ve mandıralardan oluşan il sanayisinin gelişmesine yol açtı. Büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının başında Yem Sanayii TAŞ’nin Kırklareli Yem Fabrikası, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun (TZDK) Kırklareli Tarım Alet ve Makina Fabrikası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran bucak merkezi yakınındaki Trakya Cam Sanayii AŞ ile Kırklareli Cam Sanayii AŞ’nin düz cam ve cam eşya üreten fabrika­ları gelir. Ayrıca özel kesime ait bitkisel yağ, yem, un, süt ürünleri, marmelat, salça, dokuma, kanalet, tuğla, kireç, döküm, tel. çivi, elektrik malzemeleri, ölçü araçları, tarım araçları, kaset, emaye soba borusu, teneke kutu, parke ve ambalaj sandığı, boya ve ameliyat ipliği fabrikaları vardır. 1981′de kalkınmada öncelikli iller kapsa­mından çıkarılan Kırklareli’ye il dışından yönelen yatırımlar durmuştur. Küçük sana­yi fazla çeşitlenmemiştir.

Kırklareli ilinde kültürel ve ekonomik bakımdan önem taşıyan ve koruma altına alınmış doğal değerler vardır. Demirköy ilçesinde bulunan ve dünya çapında önem taşıyan bir subasar orman ekosistemi olan Saka Gölü longoz (subasar) ormanını içine alan 1.345 hektarlık alan 29 Nisan 1988′de doğa koruma alanı ilan edilmiş, ayrıca geyik ve karacalar için av koruma ve üretme alanı kurulmuştur. Kocagöl ve Erikli Gölü lon­goz ormanları da önemlidir. Bu ormanlar­daki egemen ağaç türleri, dişbudak, gürgen ve akçaağaçtır. Saka Gölü longoz ormanın­da ise dişbudak, karaağaç ve kızılağaç yetişir. Kavaklı meşe korusu ile Vize- Pınarhisar karayolu yakınındaki İncekoru orman içi dinlenme yerleri ilin başlıca mesire yerleridir. Konaklama tesisleri ye­terli düzeyde olmamasına karşın, ilin Kara­deniz kıyısındaki Limanköy, İğneada, Çi- lingoz ve Kıyıköy yöreleri yazın ilgi görür. İğneada ile Çilingoz Koyu arasında soyu tükenmeye başlayan Akdeniz foklarına rast­lanır. Yabanıl yaşam bakımından zengin olan kıyı yakınındaki dere ağzı, göl ve ormanlar avcılık açısından yüksek bir potan­siyel taşır.


Kırklareli Ekonomisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder