1 Nisan 2013 Pazartesi

Aristophanes kimdir Hakkında

Aristophanes hayatı, Aristophanes kimdir

Aristophanes (Byzantîon’lu) (d. y. İÖ 257 – ö. İÖ 180, İskenderiye), Eski Yunanlı edebiyat eleştirmeni ve dil bilgini. İskende­riye’nin önde gelen bilim adamlarından öğrenim gördükten sonra, İskenderiye Kütüphanesi’nin başına getirildi (y. İÖ 195).

Aristophanes, Homeros’un bir metniyle Alkaios, Pindaros, Euripides ve büyük ola­sılıkla Anakrion’un yapıtlarını ve Hesiodos’un Theogonia’sim (“Tanrıların Doğu­şu”, 1977) düzenleyen kişidir. Yunan tra­gedya ve komedyalarının girişlerine el yazı­sıyla eklenen Tartışmalar’ın çoğunun onun tarafından yazıldığı sanılmaktadır. Yunan komedyası üzerine incelemesi, Atina’da zenginlerle düşüp kalkan fahişeler ve karak­ter türleri üzerine çeşitli yapıtların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Yunan edebiyatının biyografik bir tarihi olan, Kallimakhos’un Pinakes adlı yapıtını yeniden düzenleyip tamamlayan da odur. Aynı zamanda bir sözlükçü olan Aristophanes eski alışılmadık sözcüklerle teknik terimleri açıklayan söz­lükler ve atasözü derlemeleri hazırlamıştır.

Aristophanes ayrıca bir dilbilgisi okulu kurmuş, ad çekimi kurallarını ortaya koydu­ğu Analoji Üzerine başlıklı bir de inceleme yazmıştır. Lirik ve dramatik şairlerin yapıt­larından derlemeler hazırlarken, gerek ölçü çözümlemelerinde gerek metin eleştirilerin­de kendisinden sonraki araştırmacıların yay­gın biçimde benimsedikleri yenilikler getir­miştir. Platon’un diyaloglarını üçlemeler ha­linde düzenleyen de odur. Her edebi tür­den, dönemin en yetkin ürünlerini bir araya getiren İskenderiye Derlemesi’ni ilk hazırla­yanın da Aristophanes olduğu kabul edilir.


Aristophanes kimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder