29 Nisan 2013 Pazartesi

Kananor Nerede Hakkında

Kananor, Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde il ve il merkezi kent. Umman Denizi kıyısında bir liman olan kent, 12. ve 13. yüzyıllarda İran ve Arabistan’la yapılan ticarette önemli rol oynadı. 18. yüzyıla değin Kalikut’un (bugün Kojikod) Müslü­man hükümdarının (zamorin) en büyük rakibi olan Kolattiri racasının başkentiydi. Vasco da Gama 1498′de Kalikut’u ziyaret etti ve 1505′te Portekizliler burada bir kale yaptılar. 1656′da Felemenklilerin yaptığı kale ise, 1771′de Müslüman Moplahların önderi Ali Raca’ya satıldı. 1783′te ingilizle­rin eline geçen Kananor, daha sonra ingiliz Doğu Hindistan Kumpanyası’na bağlandı. Uzun yıllar Hindistan’ın batı kıyılarındaki başlıca İngiliz askeri karargâhı oldu.


Kentte büyük iplik, dokuma, iç çamaşırı ve çorap fabrikaları vardır; kopra, hindis­tancevizi lifi ve biber gibi ürünler dışarı satılır. Ayrıca pek çok kale ile cami, Portekizlilerden kalma bir kilise ve güney­deki eski Moplah kentinde Ali Raca’mn sarayı bulunmaktadır.


Kerala Ovasının kuzey kesimini kaplayan Kananor ilinin yüzölçümü 5.706 km2′dir. İl topraklarının sulan, başta Kuppam Irmağı olmak üzere sayısız küçük akarsu tarafın­dan toplanır. Pordiçeri birlik topraklarına bağlı Mahe, ilin sınırlan içinde kalmıştır. Ekonomi tarıma dayanır; başlıca ürünler kaju, biber ve hindistan cevizidir. Balıkçılık da önem taşır. Nüfus (1981) kent, 60.904; metropoliten alan, 157.797; il, 2.803.467.



Kananor Nerede

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder