11 Nisan 2013 Perşembe

Haldan Keffer Hartline Kimdir Hakkında

Haldan Keffer Hartline Biyografi, Haldan Keffer Hartline Kimdir


Hartline, Haldan Keffer (d. 22 Aralık 1903, Bloomsburg, Pennsylvania – ö. 17 Mart 1983, Fallston, Maryland, ABD), ABD’Ii fizyolog. Görme duyusunun nörofizyolojik mekanizmaları üzerine yaptığı ça­lışmalarla 1967 Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü’nü George Wald ve Ragmar Granit ile paylaştı.


Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversite- si’nden 1927′de mezun oldu ve aynı kurum­da Ulusal Araştırma Kurulu üyesi olarak ağtabaka fizyolojisi üzerine araştırmalara başladı. Eldridge Johnson Vakfı araştırma­cısı olarak Leipzig ve Münih üniversitelerin­de çalıştı; 1949′da Johns Hopkins’te biyofi­zik bölümünün başına getirildi. 1953′te New York’taki Rockefeller Üniversitesi’nde nörofizyoloji profesörü oldu.


İnsanda ağtabakadaki aksiyon potansiyeli­ni saptayan ilk bilim adamlarından olan Hartline, görme sistemleri insandan çok daha basit olan bazı eklembacaklılar, yumu­şakçalar ve omurgalıların ağtabakalarım karşılaştıran araştırmalar yaptı. Daha sonra çalışmalarını kılıçkuyruk (Limulus polyphe­mus) üzerinde yoğunlaştırdı. Columbia Üniversitesi’nden psikofizyolog Clarence Gra­ham ile yaptığı deneylerde, görme sinirine bağlı alıcıların ışık ile uyarılması sonucunda sinirin tek bir lifinde elektriksel etkinlik oluştuğunu saptadı. Gözdeki ışık alıcı hüc­relerden biri uyarıldığı zaman yakınındaki öbür hücrelerin baskılandığını, ışık yoğunlu­ğundaki farklılıkların ve cisimlerin biçimle­rinin bu mekanizma ile daha net olarak algılandığını gösterdi. Hartline ağtabakada­ki ışık alıcı hücreler ve sinir liflerinin etkinli­ğini aydınlattı ve bu etkinliğin görme meka­nizmasının çeşitli basamaklarının birleştiril­mesinde katkısı olduğunu ortaya koydu.



Haldan Keffer Hartline Kimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder