11 Nisan 2013 Perşembe

Bitlis Kentin Yapısı ve Tarihsel Yapıları Hakkında

Bitlis Kentin Yapısı ve Bitlis Tarihsel Yapıları


Bitlis Kentin yapısı ve tarihsel yapılar: Kurtuluş tarihi bilinmeyen kent Bizans döneminde Ballaison adıyla anılıyordu. Osmanlı döneminde kent ile çevresinde yaşayan halkın çoğu Kürtler, Ermeniler ve Süryanilerden oluşuyordu. Dilmaçoğullarının bazı yapılar kazandırdığı kent Şerefhanlar döneminde gelişti. 19. yüzyıl sonlarında nüfusu 30 bine yaklaşan kentte öğretmen okulu, sivil ve askeri liselerle bir Amerikan koleji vardı. Osmanlı dönemi sonlarında göçler ve savaştan büyük ölçüde zarar gördü.


Bitlis kenti, Bitlis Çayının Diyarbakır Havzasına inmeden önce Güneydoğu Toroslar’da açtığı derin bir vadide kurulmuştur. Diyarbakır, Batman ve Siirt bağlantılı karayolu Bitlis’ten geçip Tatvan üzerinden Van’a ulaşır. Geçmişte Anadolu’nun çeşitli bölgelerini birbirine bağlayan ticaret yollan ve aşiretlerin göç yollan üzerinde olması nedeniyle, daha canlı bir yapısı vardı. Ama sonradan, Tatvan’ın bir kavşak noktası haline gelmesiyle sönükleşti. Kentin kara­yoluyla Ankara’ya uzaklığı 1.106 km’dir. Başlıca sağlık kuruluşu Bitlis Devlet Hastanesi’dir.


Başlıca tarihsel yapı söylenceye göre Bü­yük İskender’in komutanlanndan birinin yaptırdığı, günümüzde büyük bölümü yı­kıntı halinde olan Bitlis Kalesi’dir. 1150 yapımı, Anadolu Türk mimarisinin en eski örneklerinden biri olan Bitlis Ulucamisi ile 1528-29′da IV. Şerefhan’ın yaptırdığı Şere­fiye Külliyesi de öteki önemli tarihsel yapı­lardır. Daha birçok cami, medrese, türbe, han, kervansaray ve hamamın yanı sıra, kentten geçen dört akarsuyun üzerinde, hepsi kesme taştan yapılmış ve kemerli 24 köprü bulunmaktadır.


Bitlis Belediyesi 1868′de kurulmuştur.



Bitlis Kentin Yapısı ve Tarihsel Yapıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder