2 Nisan 2013 Salı

Ba Jin kimdir Hakkında

Ba Jin Hayatı Hakkında Bilgi Biyografi, Ba Jin Kimdir

Ba Jin, asıl adı lifeigan (Wade-Giles yazımında li feikan) (d. 1904, Chengdu, Sichuan yönetim bölgesi, Çin), roman ve öyküleriyle 1930 ve 40′larda geniş bir oku­yucu kitlesine ulaşmış Çinli anarşist yazar. Yapıtlarında kullandığı Ba Jin adı, hayran­lık duyduğu Rus anarşistleri Bakunin ve Kropotkin’in adlarındaki ilk ve son hecele­rin Çincedeki karşılıklarından oluşmuştu.

Varlıklı ve soylu bir ailenin oğlu olan Li, geleneksel Konfüçyüsçü eğitimin yanı sıra, çağdaş yabancı dil ve edebiyatlar konusun­da da öğrenim gördü. Sosyalist düşünceleri ve yazarlığa duyduğu ilgi, öğrencilik yılla­rında gelişti. İki yıllık bir eğitimden sonra 1929′da Fransa’dan dönen Li, o yıl yayımla­nan ilk romanı Miewang (Yok Ediş) ile büyük bir başarı kazandı. Bundan sonraki dört yıl boyunca, genellikle toplumsal konu­ları ele alan ve geleneksel aile sistemini eleştiren yedi roman yayımladı. Bunlardan en tanınmış olanı, 1940′ta tamamlanan Jiliu (Sel) başlıklı otobiyografik üçlemenin ilk cildi Jia’dır (Aile). (Öbür iki cilt Chun [İlkbahar] ve Jiu [Sonbahar] adını taşır). Li’nin hem bu yapıtlarında, hem de öteki romanlarında, başta Turgenyev ve Zola olmak üzere çeşitli yazarlardan etkilendiği açıkça görülür.

Çok sayıda makalesi ve siyasal etkinlikle­riyle komünist devrimin entelektüellerce kabul görmesini sağlayacak ortamın yaratıl­masına katkıda bulunduğu halde, Li’nin yapıtları gerek içerik, gerek üslup açısından sık sık komünistlerin eleştirilerine hedef oldu. 1949′da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra siyasal açıdan güveni­lirliği kesinleşen Li, önemli edebiyat ve kültür örgütlerine seçildi. 1950′lerin sonla­rında anarşist düşüncelerini bıraktığını açık­lamasına karşın, yeni toplumsal düzene hiçbir zaman tam anlamıyla uyum göster­medi. Kültür Devrimi (1966-69) sırasında karşıdevrimci olmakla suçlandı ve sert bi­çimde eleştirildi.

1977′ye değin ortaya çıkmayan Li, 1978′de Ulusal Halk Kongresi’ne, daha sonra da Kongre’nin Daimi Komitesi’ne seçildi. Ede­biyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu’nun başkan yardımcılığında bulundu. 1981′de de Çin Yazarlar Birliği’nin geçiçi başkanlığına getirildi.


Ba Jin kimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder