12 Nisan 2013 Cuma

Jacobus Arminius Kimdir Hakkında

Jacobus Arminius Biyografi, Jacobus Arminius Kimdir


Jacobus Arminius, Felemenkçe jacob harmensen ya da hermansz (d. 10 Ekim 1560, Oudewater – ö. 19 Ekim 1609, Leiden, Hollanda), Felemenk Reform Kili- sesi’ne bağlı ilahiyatçı. Kalvenciliğin kader konusundaki katı öğretisine karşı çıkarak, daha sonra Arminiusçuluk olarak adlan­dırılan inanç sistemini geliştirmiştir.


Çok küçük yaşta babasız kalan Arminius’u Theodore Aemilius adlı biri evlat edindi ve Utrecht’te öğrenim görmesini sağladı. 1575′te Aemilius’un ölümünden sonra Mar­burg Üniversitesi profesörlerinden Rudolf Snellius (Snel van Roijen, 1546-1613), Arminius’un eğitimini üstlenerek Leiden (1576-82), Basel ve Cenevre’ye (1582-86) gönderdi.


Arminius, Padova Üniversitesi ile Roma ve Cenevre’de kısa sürelerle kaldıktan son­ra Amsterdam’a döndü. 1588′de papaz oldu. 1603′te, Leiden Üniversitesi’nde ila­hiyat profesörlüğüne atandı ve bu görevi ölümüne değin sürdürdü. Ömrünün son altı yılının büyük bölümünü ilahiyat tartışmala­rıyla, özellikle de Leiden Üniversitesi’ndeki meslektaşı Franciscus Gomarus’la girdiği polemiklerle geçirdi.


Ilımlı kişiliğiyle tanınan Arminius’un bu tartışmalara isteği dışında girdiği söylenebi­lir. Önceleri, Tanrı’nın ebedi kurtuluş için seçtiği kişilerin, daha Adem’in Cennet’ten kovulmasından önce belirlendiğini savunan Kalvenci görüşü benimsiyordu, ama zaman­la bu öğreti ile ilgili kuşkuları arttı. Kurtulu­şa ulaşmada insanların kendi kararma hiç yer vermeyen bir kader anlayışının çok acımasız olacağına inanmaya başladı. Tanrı’nın, yalnızca ilahi kurtuluş vaadine iman­la karşılık verecek olanları dünyada yaşa­mak üzere seçmesi gibi koşullu bir seçilme görüşünü ileri sürdü. Ona göre bu, Tanrı’ nın rahmetine daha çok ağırlık veren bir görüştü.


Arminius’un ölümünden sonra, 1610′da, yandaşlarından bazıları Utrechtli rahip Jo­hannes Uyttenbogaert’in kaleme aldığı Remonstrance (İtiraz) başlıklı takriri imzalaya­rak, Arminius’un görüşlerini destekledik­lerini açıkladılar. Arminiusçuluk, Fele­menk Reform Kilisesi’nin 1618-19′da Dord- recht’te toplanan sinodunda (Dort Sinodu) ele alındı. Delegelerin hepsinin Gomarus’ un görüşlerini desteklediği sinodda Armini­usçuluk mahkûm edildi. Arminiusçular kili­seden kovuldu, birçoğu zulme uğradı.


Bütün bunlara karşın Arminius’un yapıt­ları Opera theologica adıyla 1629′da Lei- den’de ilk kez yayımlandı. 1630′a gelindi­ğinde, Arminiusçuların kurduğu dinsel bir­likler karşısındaki yasal tutum yumuşamıştı. 1795′te Arminiusçuluk Felemenk’te resmen tanındı. Arminiusçuluk, Tanrı’nın kayrasını vurgulayan yanıyla İngiltere ve ABD’de Metodizmin gelişmesini etkiledi.



Jacobus Arminius Kimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder