29 Nisan 2013 Pazartesi

Cheikh Hamidou Kane Hakkında

Cheikh Hamidou Kane Kimdir


Kane, Cheikh Hamidou (d. 3 Nisan 1928, Matam, Irmak Bölgesi, Senegal), 1962′de Siyah Afrika Büyük Edebiyat Ödülü’nü kazanan L’Aventure ambiguë (1961; Belir­siz Serüven) adlı otobiyografik yapıtıyla tanınan Senegalli yazardır.


Kane, gençliğinde geleneksel İslam eği­timi aldı. Daha sonra Sorbonne’da hu­kuk okumak üzere Senegal’den ayrılarak Paris’e gitti. Fransa Denizaşırı Ulusal Oku- lu’nun hukuk ve felsefe bölümlerinden me­zun oldu. 1959′da ülkesine döndükten sonra hükümet planlama komisyonu üyeliği ve Thiès bölgesi valiliği yaptı (1960-63), ayrıca Senegal Kalkınma ve Planlama Bakanlı­ğında çalıştı. Daha sonra, Dakar Deniz Sanayisi Projeleri başkanı ve sanayi bakanı oldu. 1963′te Nijerya’nın Lagos kentinde UNICEF görevlisi olarak çalışan Kane, 1966′da Fildişi Kıyısı’nda Abidjan’daki UNICEF bürosunun yöneticiliğine getirildi.


L’Aventure ambiguë, atalarının yaşam bi­çimi ve geleneksel İslam inancı ile Fransız­ların Afrika’ya taşıdığı maddeci Batı kültü­rü arasında bocalayan genç bir adamı konu alır. Yapıta gücünü ve kişiliğini veren, Kane’nin çatışan değerleri yansıtışındaki berraklıktır.


A.C. Brench’in Writing in French from Senegal to Cameroon (1967; Senegal’den Kamerun’a Fransızca Edebiyat) adlı kitabı, Kane’nin yaşamının ve yapıtlarının eleştirel bir değerlendirmesini içerir.



Cheikh Hamidou Kane

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder