10 Nisan 2013 Çarşamba

Bitlis Hakkında Bilgi Hakkında

Bitlis Hakkında Bilgi, Bitlis Nasıl Bir Yer


Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde il ve il merkezi kent. Yüzölçümü 6.707 km2 olan Bitlis ili kuzeyde Muş, kuzeydoğuda Ağrı ve Van illeri, doğuda Van Gölü, güneydo­ğuda gene Van, güneyde Siirt, batıda da Batman illeriyle çevrilidir. Güneybatı ke­simindeki küçük bazı topraklan Güneydo­ğu Anadolu Bölgesi sınırları içine taşar.


Doğal yapı. Genellikle 1.50ü m’den daha yüksek olan il toprakları çok engebeli ve dağlıktır. Kuzeydoğu kesimde 4.058 m’ye ulaşan Süphan Dağı Türkiye’nin en yük­sek dağlarından biridir. Çıkardığı lavlarla Van Gölünün oluşmasını sağlayan Nemrut Dağı (Sivritepe’de 2.935 m) da Süphan Dağı gibi sönmüş bir yanardağdır. Batı kesimi doruğu il sınırları dışında kalan Sason Dağlan engebelendirir. Güneydoğu kesimde oldukça yüksek bir dağlık alan yer alır. Türkiye’de yüzeye çıkmış en büyük masiflerden biri olan bu dağlık alan eski bir kütledir. Bu alandaki başlıca yükseltiler Ziyarettepe (3.002 m) ile Gözeli Dağıdır. (Avaberhan Tepesinde 3.103 m). Plato ve ova denebilecek düzlüklere pek az rastla­nan ilde yazın çayırlarla kaplanan bazı sulak yaylalar vardır. Başlıca düzlükler Van Gölü kıyısındaki dar alanlar ile Rahva Düzüdür.


Bitlis, akarsu ve göl açısından çok zengin bir ildir. Bu topraklardan kaynaklanan su­lar Basra Körfezine ve Van Gölüne ulaşır. Dicle Irmağının kollarından Garzan (Yanarsu) Çayı başlangıç kollarını batı kesim­den alır. Güney kesimden doğan Bitlis Çayı ile güneydoğu kesimden Doğan Hizan Çayı il sınırları dışında aynı ırmağın kollarından Botan Çayına (Uluçay) katılır. Murat Irma­ğının kollarından biri olan Karasu da ilin batı kesiminden kaynaklanır. Bazı küçük akarsular da kapalı bir havza oluşturan Van Gölüne dökülür. Bunlardan başlıcaları Kurmaç Suyu (Yeniköprü Çayı) ile Güzeldere’dir. Bitlis ilinde birçok göl vardır. Bunlardan en önemlileri bazı kaynaklarda Sodalı Göl olarak geçen Arin Gölü (13 km2), Nemrut Gölü (bak. Nemrut Dağı) ve Nazik Gölüdür.


 



Bitlis Hakkında Bilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder